Дядо Коледа

Дядо Коледа

Дядо Коледа е най-известният и радостен символ на светлия християнски празник. Наричан още с имената Дядо Мраз, Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл и др., той невинаги е бил усмихнатия и вълшебен старец, който раздава подаръци.

В древността човекът, който е раздавал подаръци, се е наричал свети Николай.  Има много истории, описващи неговата щедрост и доброта. Според легендите Николай раздал фамилното богатство на всички нуждаещи се, а също така пускал торби с подаръци през комините или пък ги хвърлял през прозорците. Свети Николай се смята за първообраз на съвременния Дядо Коледа.

През 1863 г. карикатуристът Томас Наст за първи път нарисувал Дядо Коледа. Той пуснал в празничното издание на “Харпърс Магазин” картинки на дядо Коледа с типичната бяла брада, закръглено тяло и червени сатенени дрехи. Наст нарисувал също и дома на стареца, с малка работилница за играчки, която се намирала на Северния полюс.

Образът на Дядо Коледа печели особено голяма популярност благодарение на реклама на “Кока-Кола” през 1931 г., когато художника Хадън Сандблъм направил реклама, в която Дядо Коледа пие популярната напитка. От този момент добрият старец се превърнал в любимец на всички хора по света.

Днес домът на Дядо Коледа се намира в Лапландия, и се е превърнал в голяма туристическа атракция. В дните преди Рождество Христово къщата е посещавана редовно от хиляди хора.

Прикачени файлове