Как да приготвим вкусни зелеви сърми за Бъдни вечер

Как да приготвим вкусни зелеви сърми за Бъдни вечер

Зелевите сърми са основополагащо ястие в менюто за Бъдни вечер. Както всички добре знаем, трапезата в нощта преди Рождество Христово трябва да бъде отрупана с нечетен брой постни храни. Сърмите произхождат от Турция, но в днешно време са намерили широко приложение в нашата национална кухня. Те са основна съставка и в доста разпространената в България капама.

През зимните месеци сърмите най-често се правят с листа от зеле или кисело зеле, а в повечето случаи плънката е от кайма, ориз или смес от двете. Може да се срещне вариант на т.нар. „разтурени“ сърми – приготвят се от малки парченца зелеви листа, които не могат да бъдат завити и се примесват заедно с плънката. Предлагаме на вниманието ви една от известните рецепти за приготвяне на много вкусни сърми за трапезата на Бъдни вечер.

Необходими продукти:

-5 (пет) глави кромид лук

-200 (двеста) г ориз
-200 (двеста) мл топла вода
-50 (петдесет) гр олио
-1 (една) чаена лъжица захар

-смлян черен пипер
-щипка сладък червен пипер
-листа от кисело зеле

Необходимо е в начало да подготвите мазнината, в която се задушава ситно нарязания лук. Когато лукът стане готов, върху него се изсипва оризът, който трябва да се запържви  леко и да се залее с около 200 гр топла вода.

В последствие се подправя със захарта и смляния черен пипер и се оставя да ври, докато се изпари течността. Необходима манипулация е изрязването на дебелите твърди части от листата, като всеки лист трябва да се раздели на две, а във всяка половинка да се постави една чаена лъжица от получената смес.

Зелевите листа трябва да се сгънат като плик и да се навият във формата на сърми. Следващата стъпка е плътното им нареждане на кръгове в тенджерата, която е постлана с вече изрязаните твърди части от зелевите листа, а по желание отгоре може да се постави цяло зелево листо.

Сърмите се поръсват с малко сладък червен пипер по желание, похлупват се и се поставят на тих огън да се задушават. Желателно е от време на време да разтръсквате тенджерата, за да могат сърмите да омекнат по-бързо. След това изваждате готовите сърми и ги поднасяте на вашата празнична трапеза. Приятен апетит!

Related Post

thumbnail
hover

Питка с късметче за Бъдни Вечер

Трапезата на Бъдни вечер често предизвиква у домакините трепети и размисли ...

thumbnail
hover

Домашни мини баклавички за Коледа

Коледа постепенно наближава и с това се засилват тревогите у много домакинс...

thumbnail
hover

Украса за коледната трапеза

Коледа е винаги толкова цветна и красива, ето няколко идеи за украса на колед...

Коментари

Остави коментар