Коледа – светлина, дух и семеен уют

Коледа – светлина, дух и семеен уют

Коледа – апотеозът на християнските празници и символ на семейния уют и топлина. Християнският свят почита раждането на Божия син Исус Христос във Витлеем на 25.12 по Григорианския и Новоюлианския календар и на 6 януари от арменската църква. Коледа предизвиква топлота в сърцата на всички православни християни по света, карайки ги да очакват с нетърпение деня, в който ще се съберат със семействата си.

Коледната украса се явява един от най-съществените символи на автентичния коледен дух. Същинските приготовления за Рождество Христово започват още с украсяването на коледната елха. За да се създаде онази неподправена обстановка в стаята е необходимо дръвчето да бъде „обилно“ украсено с различни играчки. В зависимост от региона, в който се намирате, елхата се украсява по разнообразни начини. Все пак съществуват и задължителни обичаи като поставянето на звезда на върха на дръвчето, както и добавянето на нова играчка всяка година.

Коледната украса може да се направи и по-модерно и абстрактно с използването на навлезлите вече и у нас технологии за дигитален и 3Д печат и визуализация. Една от традициите за Коледа повелява поставянето на коледен венец на външната врата на всяко домакинство. Гирлянди, панделки, ленти, свещички и лампички украсяват домакинствата и придават празнична атмосфера за роднините и приятелите.

Коледните картички са друго, не по-малко значимо нещо за придаване на неповторим коледен дух. Чрез тях хората лесно могат да изпратят коледни пожелания и послания до своите приятели и близки и да стоплят сърцата им в нощта на Рождество Христово. В много случаи картичките се използват и за благотворителност – подпомагане на нуждаещи се деца в неравностойно положение, сираци или инвалиди. Често могат да се срещнат картички, предварително надписани с индивидуални пожелания и послания.

В много региони от нашата страна съществува дългогодишна традиция да се пеят коледни песни от коледарите. Различните области притежават различни по звучене и текст песни, но всички са обединени около темата за настъпващата Коледа.

Едно от най-заразяващите с коледно настроение неща са филмите за Коледа. Много деца и възрастни застават пред малкия екран, за да добавят доза хумор и забава в коледната вечер. Почти всеки от нас е гледал в определен момент от живота си легендарни филмови ленти като „Сам вкъщи“, „Какво искам за Коледа“, „Коледата невъзможна“, „Полярен експрес“ и др., които ни доставят истинска визуална наслада и душевна топлота на този светъл християнски празник.

За да бъде поставена заключителната поанта на перфектната коледна нощ, е необходимо и  коледната трапеза да бъде богато отрупана. Както е известно, след постните ястия на Бъдни вечер, на Коледа традицията повелява да се яде месо. Интересен ритуал е приготвянето на коледната питка с паричка. Поверието е, че членът на семейството, който първи открие паричката в неговото парче, ще разполага с финансово благоденствие през цялата година.

 

Related Post

thumbnail
hover

Топ 9 нестандартни подаръка за Коледа

Нека за момент се отърсим от комерсиалната страна на Коледа и да си припомни...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Подаръци за Коледа: Как да очаровате...

Избирането на подаръци за Коледа е свързано с еуфория и само по себе си е неп...

  • Публикувано от bgstart
thumbnail
hover

Традициите в приготвянето на трапезата за...

Бъдни вечер (Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Наядка) е един от най-светлите ...

  • Публикувано от bgstart