Питка с късметче за Бъдни Вечер

Питка с късметче за Бъдни Вечер

Трапезата на Бъдни вечер често предизвиква у домакините трепети и размисли за това как да украсим масата. Няма как този светъл християнски празник да премине без задължителната питка с късметче – неделима част от масата на почти всяко българско семейство. Оказва се, че приготвянето на питката не е никак лесна задача, а вариациите за направата ѝ са страшно много. Обредникът, както още е известна, носи богата история от вековете и е събирателен образ на автентичните български обичаи. Други, по-популярни названия на питката са „боговица“ и „бъдняк„.

Предлагаме на вниманието ви една от най-изпитаните рецепти за питка с късметче в навечерието на Коледа.

Необходими продукти:

  • 1 (един) кг брашно
  • 2 (две)  супени лъжици захар
  •  1 (едно) кубче мая
  • 60 гр олио
  • 1/2 (половин) чаена чаша вода
  • щипка сода бикарбонат
  • 1 (една) супена лъжица сол
Приготвянето на питката започва с разбъркването на захарта, маята и водата. Сместа се оставя да придобие обем. В последствие брашното се пресява заедно със содата и солта като се оформя кладенче, в което се изливат вече придобилата обем смес. Необходимо е да омесите средно по  твърдост тесто, което трябва да отлежи около десет минутки.
От полученото тесто се откъсва топче с големината на юмрук, което да придаде завършен вид на питката като украса. Самата украса се извършва като от вече отделеното тесто се разточват въженца, които се оформят в различни форми по индивидуално желание. След това питката се покрива добре и се оставя да втаса около 30-50 минути в зависимост от стайната температура.
Поставяте питата за печене в умерено загрята фурна на 170 градуса. Малко преди да се извади от тавата, питката се намазва обилно със смес от две супени лъжици вода и една супена лъжица олио.
Много важно действие е поставянето на паричката в питката преди да бъде сложена във фурната за печене. В зависимост от личните предпочитания могат да се нарекат и най-различни късметчета.

 

Related Post

thumbnail
hover

Коледа – светлина, дух и семеен...

Коледа – апотеозът на християнските празници и символ на семейния уют и топ...

  • Публикувано от plamen
thumbnail
hover

Традициите в приготвянето на трапезата за...

Бъдни вечер (Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Наядка) е един от най-светлите ...

thumbnail
hover

Как да приготвим вкусни зелеви сърми...

Зелевите сърми са основополагащо ястие в менюто за Бъдни вечер. Както всички...

Остави коментар